Azuga - o localitate încărcată de istorie

 

     Valea Prahovei a fost dintotdeauna o permanentă cale de legătură între locuitorii vechii Dacii şi mai târziu între romanii de pe ambii versanţi ai Carpaţilor.

Ea a fost locuită din cele mai îndepărtate timpuri de oamenii care au găsit aici locuri favorabile traiului lor şi animalelor. Inițial a funcționat ca un han, fiind descris de Nestor Urechea în lucrarea sa "Drumul Brașovului" și de Nicolae Iorga în "Scrisori de negustori". 

 

Intemeiată în anul 1830, localitatea Azuga a fost declarată oraș în 1948 și până în anul 1881 s-a numit "Intre prahove".
Un document foarte vechi din anul 1815 menționeaza hanul Căciula Mare sau Hanul Intre prahove, după cum spune tradiția orală, construit pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, la poala Clăbucetului Taurului, în dreptul Școlii Generale de azi, în apropierea locului unde se varsă pârâul Azuga în râul Prahova

Primul locuitor care s-a statornicit in Azuga a fost Gheorghe Zangor, care avea aproximativ 500 de oi și și-a construit primul casă în jurul anul 1800.

După el au venit rudele și incet-incet regiunea pustie s-a dezvoltat ca localitate.

 

Inceputuri de industrie în Azuga, atunci cătun aparținând de comuna Predeal, datează din anul 1830 prin înființarea de către Aslan, venit de la Rucăr, a unei Fabrici de Sticlă - “Glăjeria lui Aslan” [mai mult...]

 


Comuna Azuga a avut, ca şi celelalte localităţi de pe Valea superioară a râului Prahova, un statut aparte. Amplasarea acestei aşezări în zona montană a constitutit argumentul forte pentru acordarea statutului de "staţiune climaterică de prim rang" şi localitate "de villegiatură". Acest statut trecut în Anuarul Oficial a fost obţinut în anul 1924, după realizarea mai multor anchete la faţa locului.

La sfârşitul secolului al XIX-lea funcţiona un număr crescut de fabrici. Funcţionarea fabricilor a însemnat amenajarea de spaţii industriale dar şi civile, acestea din urmă destinate birourilor şi locuinţelor directorilor şi muncitorilor. Pe de alta, prezenţa turiştilor la Azuga era dorită şi remarcată.

Evoluţia numărului de turişti a fost atent urmărită. La 1892 au fost înregistraţi 485 de vizitatori. În 1936 s-a înfiinţat Oficiul Naţional de Turism şi ulterior, la Azuga s-a înfiinţat Oficiul Local de Turism.
În anul 1948, staţiunea era foarte apreciată, un număr mare de villegiaturişti, printre aceşti şi turişti străini au venit la Azuga.

 

In 2002-2003 s-a transformat din oraș industrial în stațiune turistică.

 

 

 

[ ACASA ]

 

 

la PasulSchiorilor***Azuga

 

 

Noaptea Învierii transformă întunericul în lumină, mormântul în Cer și moartea în viață veșnică.

 

Vă așteptăm cu drag să petrecem împreună Sfintele Sărbători de Paști!

 

 

[Mai mult...]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Newsletter

Pasul Schiorilor *** Azuga - Teilor 28 - (+40) 723 387 350 , (+40 ) 0755 066 554 - contact@PasulSchiorilor.ro

Copyright © 2013-2020 Pasul Schiorilor

Powered by M.D.I Grup & Max-vision

->